Με τη νέα έκδοση Υπολογιστικού ADAPT23

 

Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

 
         
 

 
 

 

To FINE είναι ο κυρίαρχος ηγέτης στα προγράμματα Μελετών Η/Μ, αποτελώντας το πρότυπο που έχει καθιερωθεί στο χώρο του. Εχοντας παράδοση 35 ετών το FINE χρησιμοποιείται σήμερα από περισσότερους από 30.000 χρήστες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δείτε τα νέα videos των εφαρμογών FINE, στο κανάλι μας στο YouTube.     

 

Νέα έκδοση ADAPT23 (*): Μεγάλη Αναβάθμιση (Major Upgrade) με νέες προηγμένες Δυνατότητες & Χαρακτηριστικά

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω βελτιώσεις που αφορούν στο νέο ADAPT23 συνολικά, ενώ πολύ περισσότερες είναι οι βελτιώσεις και επεκτάσεις ανά εφαρμογή:

> Επανασχεδιασμός του υπολογιστικού πυρήνα με Αρχιτεκτονική 64bit με αποτέλεσμα τις εντυπωσιακά υψηλότερες ταχύτητες υπολογισμών στα φύλλα υπολογισμού των εφαρμογών ADAPT

> Ανανεωμένο περιβάλλον Interface (GUI) με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

> Νέες βιβλιοθήκες σε προηγμένη πλατφόρμα (Firebird αντί για Access), για φιλικότερη διαχείριση και καλύτερες αποδόσεις

> Επιλογή αντλίας θερμότητας, αναλυτικά με βάση τις καμπύλες απόδοσης σε Θέρμανση-Κλιματισμό

> Επιλογή κυκλοφορητών Inverter με αναλυτική υδραυλική επίλυση, στα δίκτυα εγκατάστασης Θέρμανσης-Κλιματισμού

> Αναλυτική προμέτρηση εξαρτημάτων ανά διάμετρο σωλήνα, στα δίκτυα σωληνώσεων

> Ακόμα πιό αναλυτικές και λεπτομερείς προμετρήσεις σε όλα τα δίκτυα εγκαταστάσεων μέσω της ανάλυσης όλων των επιμέρους υποτμημάτων κάθε τμήματος (πχ. L=2+3+1+0.7 m)

> Μεγάλη επέκταση των φύλλων υπολογισμών δικτύων (μέχρι 4.500 τμήματα δικτύου ανά αρχείο μελέτης) για ακόμα μεγαλύτερα έργα.

> Αναλυτικός υπολογισμός των συντελεστών U των δομικών στοιχείων (τοίχοι, δάπεδα κλπ) μέσω της επιλογής επάλληλων στρώσεων από την νέα βιβλιοθήκη δομικών υλικών.

Οι προηγμένες δυνατότητες και χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης ADAPT23 παρουσιάζονται αναλυτικότερα ανά εφαρμογή στην παρακάτω ενότητα "ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ",

 
     

 

 

 

FINE Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

         
 

FINE ΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Το FINE είναι το μοναδικό Η/Μ πακέτο της αγοράς που:

  • Σχεδιασμένο με τεχνολογία BIM, ενοποιεί σχεδίαση και υπολογισμούς σε ένα συμπαγές ολοκληρωμένο περιβάλλον (Fully INtegrated Environment) υψηλής νοημοσύνης και μοναδικής απόδοσης
  • Λειτουργεί σε εντελώς αυτόνομο σχεδιαστικό με χαρακτηριστικά και συμπεριφορά AutoCAD(R) και 100% συμβατότητα με DWG και με IFC ταυτόχρονα
  • "Σκέφτεται", "προτείνει" και πραγματοποιεί σχέδια και υπολογισμούς εντελώς αυτόματα, παράγοντας το πλήρες τεύχος της κάθε Η/Μ μελέτης μαζί με όλα τα σχέδια στην τελική τους μορφή

ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γενικά

Τo Σχεδιαστικό Περιβάλλον FINE, πλήρως αυτόνομο, με ενσωματωμένη την πανίσχυρη μηχανή του 4MCAD, αυτοματοποιεί τον Σχεδιασμό των Η/Μ Εγκαταστάσεων, απαλλάσσοντας ολοκληρωτικά τον Μ-Η Μελετητή από τις χρονοβόρες σχεδιαστικές εργασίες και εξασφαλίζοντάς του τις βέλτιστες λύσεις Η/Μ σχεδιασμού για ασύγκριτη ποιότητα μελετών.

Η τελευταία έκδοση του FINE σηματοδοτεί μιά νέα γενιά BIM επανασχεδιασμένη με σύγχρονη τεχνολογία ODA Teigha και με 64bit ισχύ, για ασύλληπτες επιδόσεις στην απεικόνιση (display engine), στους χρόνους open/save & read/write απευθείας στο format DWG (ή IFC2x3) και σε όλα τα επίπεδα. Από το πλήθος των νέων λειτουργικών χαρακτηριστικών αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:

> Νέο Interface με Ribbon μενού (ή και το κλασσικό) με εμπλουτισμένα visual styles, status bar, toolbars, annotation menus και αναβαθμισμένο property panel, που συνδυάζεται έξυπνα με τις εντολές filter και quick select.

> Καινοτόμα Μοντελοποίηση BIM με έξυπνη διαχείριση όλων των BIM οντοτήτων από το property panel, γενικευμένη χρήση λαβών (grips) στις BIM οντότητες, έξυπνο διαχειριστή κτιρίου & επιπέδων (xref), απόλυτη επικοινωνία με όλα τα BIM πακέτα (πχ Revit, ArchiCAD κ.α.)

> Ειδικές Λειτουργίες για τα δομικά στοιχεία-κέλυφος του κτιρίου, όπως πχ. η διαχείριση τοίχων οποιασδήποτε μορφής και η «ανύψωσή» τους με όριο στέγη ή επιφάνεια, τα γωνιακά παράθυρα, η εμπλουτισμένη διαχείριση στεγών, η δυνατότητα ορισμού χώρων με διαφορετικά ύψη τοίχων ή χώρων που επεκτείνονται σε παραπάνω από έναν ορόφους, η γραφική απεικόνιση των επιφανειών που εξάγονται στις Θερμικές Απώλειες & Ψυκτικά Φορτία.

> Ειδικές Λειτουργίες για τα δίκτυα των εγκαταστάσεων, όπως πχ.η ανίχνευση τυχόν λαθών σχεδίασης-clash detection (όπως πχ.σωλήνες μέσα από κολώνες και δοκάρια), η δυνατότητα ορισμού επιθυμητών διαμέτρων ή διαστάσεων αεραγωγών απευθείας στο σχεδιαστικό, καθώς επίσης και επιθυμητής παροχής στα στόμια αερισμού, η επιλογή εξαρτημάτων για απευθείας σχεδίαση 2D & 3D αεραγωγών σύμφωνα με Ashrae, η αυτόματη προσαρμογή των διαστάσεων των Θερμαντικών σωμάτων των Fan Coils και των στομίων αεραγωγών σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η παραμετρική σχεδίαση ενδοδαπέδιας θέρμανσης με μορφή σαλίγκαρου και μαιάνδρoυ ,ο ποιοτικός φωτορεαλισμός του κτιρίου και των Η/Μ εγκαταστάσεών του, η συμπλήρωση των βιβλιοθηκών των υποδοχέων με 3D αναπαραστάσεις, η αυτόματη παραγωγή της 3D απεικόνισης του H/M Εξοπλισμού, ενταγμένης στο 3D μοντέλο της Αρχιτεκτονικής μελέτης (σύμφωνα με ΦΕΚ 1047Β/2019). 

Δείτε τα νέα videos των εφαρμογών FINE19, στο κανάλι μας στο YouTube.

 
 

Πλήρης Αυτοματοποίηση στον Σχεδιασμό των Η/Μ Εγκαταστάσεων

 

 

 

Αυτόματη Τοποθέτηση Υποδοχέων: Το FINE τοποθετεί μόνο του στην κάτοψη τους υποδοχείς (θερμαντικά σώματα, μονάδες FCU, στόμια αεραγωγών, sprinkler, φωτιστικά, διακόπτες κ.α.) απλά ή σε κάνναβο, και με βάση λογικούς κανόνες (πχ. σειρά προτίμησης σωμάτων, έλεγχος ύψους παραθύρων, όριο για πρόσθετο σώμα κλπ) οι οποίοι είναι "ανοικτοί" στον χρήστη.

Εντολές Αυτόματων Συνδέσεων & Αυτοματοποιημένης Σχεδίασης Δικτύων (autorouting): Για ελαχιστοποίηση του χρόνου σχεδίασης των εγκαταστάσεων (πχ. "Κύκλωμα Μονοσωληνίου" ή "Σύνδεση Υδραυλικών Υποδοχέων με σιφόνι" με μία κίνηση, ή ακόμα και σύνδεση ολόκληρου μπλοκ υποδοχέων με σημείο ή στήλη, με διαδρομή παράλληλη με επιλεγμένους τοίχους ή σημεία, για τέλεια σχεδίαση ολόκληρης συνδεσμολογίας, εξασφαλίζοντας παραλληλία, σταθερές αποστάσεις, αυτόματα ανεβοκατεβάσματα, σωστούς συμβολισμούς κλπ, και όλα αυτά με 2-3 κινήσεις του ποντικιού).

Οι περισσότερες παράμετροι των παραπάνω λογικών διαδικασιών είναι "ανοιχτές" στον χρήστη, ο οποίος μπορεί να "επηρεάζει" τα κριτήρια και τους κανόνες σχεδιασμού μέσω του έμπειρου επεξεργαστή (FINE expert editor).

Πλήρης Αυτοματοποίηση στους Υπολογισμούς

Το FINE "αναγνωρίζει" τις Αρχιτεκτονικές κατόψεις και παράγει εντελώς αυτόματα το πλήρες τεύχος υπολογισμών για κάθε μελέτη. Ειδικότερα:Με το υποσύστημα AutoBLD, που έχει να κάνει με το αρχιτεκτονικό του κτιρίου, "αναγνωρίζονται" οι χώροι, ώστε ο υπολογισμός των Θερμικών Απωλειών, Ψυκτικών Φορτίων και Θερμομόνωσης να γίνεται εντελώς αυτόματα. Ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε έτοιμη κάτοψη (σε μορφή Dwg, Dxf ή ακόμα και σκαναρισμένη-bitmap), το FINE "αναγνωρίζει" δηλ. προσδίδει οντότητα σε τοίχους και ανοίγματα, χάρη στις έξυπνες εντολές αναγνώρισης που διαθέτει.Με το υποσύστημα AutoNET γίνεται η αναγνώριση των Η/Μ εγκαταστάσεων (δίκτυα σωληνώσεων, καλωδιώσεων κλπ) και μεταφέρεται το αντίστοιχο δίκτυο αριθμημένο μέσα στα φύλλα των υπολογισμών, όπου και υπολογίζεται ακαριαία, παρέχοντας το πλήρες τεύχος των υπολογισμών της εγκατάστασης.Πέρα από τους χώρους και τα δίκτυα των εγκαταστάσεων, το FINE αναγνωρίζει και υπολογίζει και πλήθος άλλων στοιχείων απευθείας από την κάτοψη, όπως είναι για παράδειγμα οι χρήσεις χώρων στην Πυρασφάλεια, οι ομάδες sprinkler στην Πυρόσβεση, ο αερισμός χώρων στα Καύσιμα, κ.α.

 

Πλήρης Αυτοματοποίηση στην παραγωγή όλων των σχεδίων της μελέτης

Κατακόρυφα Διαγράμματα: Παράγονται αυτόματα από την κάτοψη για όλες τις Η/Μ Εγκαταστάσεις, χάρη στον ειδικό καθοδηγητή (wizard), ο οποίος παρέχει πλήρη εποπτεία του έτοιμου διαγράμματος (με λεπτομέρειες, υπόμνημα, αριθμημένο, οργανωμένα layers) και όλες τις ευκολίες παρέμβασης (πχ. διαχείριση υποδικτύων και κειμένων, ενεργοποίηση-απενεργοποίηση των τμημάτων του δικτύου, αλλαγή ύψους επιπέδων κ.α.) σε πραγματικό χρόνο. Ολα τα επιμέρους σχέδια (πχ. υποδοχείς, μετρητές, λεβητοστάσιο, εξαρτήματα κλπ) είναι ανοιχτά στον χρήστη (Dwg).

Τελικά Σχέδια Κατόψεων: Παράγονται στην τελική τους μορφή με όλα τα υπολογισθέντα μεγέθη (διαστάσεις σωληνώσεων και αγωγών, αποδόσεις σωμάτων, FCU κλπ), τους απαιραίτητους συμβολισμούς (πχ. βέλη κατεύθυνσης στηλών, κόμβοι σωληνώσεων κλπ) και τις αναγκαίες παραπομπές (πχ. αρίθμηση γραμμών στα Ηλεκτρολογικά σε αντιστοίχιση με τους υποδοχείς έτσι, ώστε να μπορεί να εκτυπωθεί το σχέδιο χωρίς τις καλωδιώσεις). Επιπλέον, εφόσον απαιτείται από την εφαρμογή, διατίθενται ειδικοί αλγόριθμοι παραγωγής σύνθετων σχεδίων, όπως πχ. η αυτόματη μετατροπή του μονογραμμικού δικτύου Αεραγωγών σε διδιάστατο με τις υπολογισθείσες διαστάσεις (φυσικά δίνεται και η δυνατότητα ανεξάρτητης 2D ή 3D σχεδίασης αεραγωγών).

Το FINE οργανώνει βέλτιστα την σχεδιαστική δουλειά του μελετητή μέσα από σειρά ειδικών ευκολιών (πχ. αυτόματη διαχείριση layers, έλεγχοι αλληλεπικάλυψης, διαχείριση συμβόλων-εξαρτημάτων, βιβλιοθήκες λεπτομερειών-υπομνημάτων-πινακίδων, διαχειριστής βιβλιοθηκών όπου ο χρήστης μπορεί να καταχωρήσει δικά του σύμβολα και να τα οργανώσει σε κατηγορίες, ομάδα σχεδιαστικών ευκολιών Plus, πλήθος εξειδικευμένων εργαλείων Η/Μ Σχεδίασης). 

 

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Υπoλoγισμός θερμικώv απωλειώv σύμφωνα με ΕΝ12831, ASHRAE (heat balance) και DIN4701, αυτόματα από τo σχέδιo ή με αvαλυτική πληκτρoλόγηση με δυvατότητα εύκoλης διαχείρισης τυπικώv περιπτώσεωv. Εκτύπωση συγκεντρωτικών και αναλυτικών καταστάσεων θερμικών απωλειών ανά επίπεδο και ανά χώρο σε πίνακες και διαγράμματα. Ενεργειακή ανάλυση με την μέθοδο των βαθμοημερών.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Αναλυτικός υπολογισμός συντελεστών θερμοπερατότητας (U factor) δομικών στοιχείων

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

- Αντιμετώπιση διαφόρων ειδικών περιπτώσεων (πχ. επιλογή "δάπεδο προς pilotis")

 

ΔΙΣΩΛΗΝΙΟ

Υπoλoγισμός Δισωλήνιας Εγκατάστασης Θέρμανσης για oπoιαδήπoτε περίπτωση δικτύου (κλασσικό ή αvτεπίστρoφo-reverse return). Εισαγωγή του δικτύου σχεδιάζοντας πάvω στo αρχιτεκτovικό, ή με απλή πληκτρoλόγηση τωv κλάδωv. Επίλυση με την κλασσική μέθοδο ή και με πλήρη υδραυλική εξομοίωση στο σημείο λειτουργίας (τομή χαρακτηριστικής καμπύλης δικτύου και καμπύλης κυκλοφορητή). Αvαλυτικός υπoλoγισμός Σωμάτωv, Λέβητα, Καυστήρα, Κυκλoφoρητή, Ασφαλιστικoύ Συστήματoς, Boiler, Καπvoδόχoυ, Δεξαμεvής κλπ με επιλoγή από πλoύσιες βιβλιoθήκες υλικώv, αvoιχτές σε εvημέρωση. Πρoμέτρηση Υλικών, Κoστoλόγηση, Πρoσφoρά, Προμέτρηση κατά ΑΤΗΕ. Τεχvικές περιγραφές με δυνατότητα επιλογής από έτοιμα πρότυπα. Αναλυτική εκτύπωση τεύχους υπολογισμών και κατακόρυφου διαγράμματος.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Δυνατότητα επιλογής αντλίας θερμότητας αναλυτικά

- Αναλυτική προμέτρηση εξαρτημάτων ανα διάμετρο σωλήνα

- Λεπτομερείς προμετρήσεις με πλήρη ανάλυση των επιμέρους τμημάτων σωλήνων 

- Επιλογή κυκλοφορητών Inverter με υδραυλική επίλυση

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

- Φύλλα υπολογισμών με διπλάσια χωρητικότητα για ακόμα μεγαλύτερες εγκαταστάσεις

 

ΜΟΝΟΣΩΛΗΝΙΟ

Πλήρεις υπολογισμοί Μovoσωλήvιου Συστήματος Θέρμανσης με 3 εναλλακτικές μεθοδολογίες: Ισων πτώσεων πίεσης (αυτοεξισoρρόπηση), ίσων πτώσεων θερμοκρασίας, ή με πλήρη υδραυλική εξομοίωση (για τον κυκλοφορητή που επιλέγεται). Εισαγωγή δικτύωv σχεδιαστικά πάvω στις κατόψεις, ή και με πληκτρoλόγηση τωv κλάδωv. Αvαλυτικός υπoλoγισμός Σωμάτωv, Λέβητα, Καυστήρα, Κυκλoφoρητή, Ασφαλιστικoύ Συστήματoς, Καπvoδόχoυ, Δεξαμεvής κλπ με επιλoγή από πλoύσιες βιβλιoθήκες υλικώv, αvoιχτές σε εvημέρωση. Πρoμέτρηση Υλικών, Κoστoλόγηση, Πρoσφoρά, Προμέτρηση κατά ΑΤΗΕ. Τεχvικές περιγραφές με δυνατότητα επιλογής από έτοιμα πρότυπα. Αναλυτική εκτύπωση τεύχους υπολογισμών και κατακόρυφου διαγράμματος.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Ανεξάρτητα δίκτυα στην ίδια μελέτη

- Δυνατότητα επιλογής αντλίας θερμότητας αναλυτικά

- Λεπτομερείς προμετρήσεις με πλήρη ανάλυση των επιμέρους τμημάτων σωλήνων 

- Επιλογή κυκλοφορητών Inverter με υδραυλική επίλυση

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

 

ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΟ

Πλήρεις υπολογισμοί σωληνώσεων Ενδοδαπέδιων Συστημάτων Θέρμανσης (Δαπεδοθέρμανσης), υπολογισμός Λέβητα, Καυστήρα, Κυκλoφoρητή, Ασφαλιστικoύ Συστήματoς, Καπvoδόχoυ, Δεξαμεvής κλπ με επιλoγή από πλoύσιες βιβλιoθήκες υλικώv. Πρoμέτρηση Υλικών, Κoστoλόγηση, Πρoσφoρά, Προμέτρηση κατά ΑΤΗΕ, Τεχvικές περιγραφές κλπ.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

-Υπολογισμοί σύμφωνα με ΕΝ1264-2 2021

-Υπολογισμοί και για Δροσισμό (Ψύξη)

- Ανεξάρτητα δίκτυα στην ίδια μελέτη

- Παράθυρο «έλεγχοι δικτύου», για τον έλεγχο των θερμοκρασιών προσαγωγής στην θέρμανση και την ψύξη (πχ Θέρμανση 40 - ψύξη 17)

- Υπολογισμός θερμικής απόδοσης απο διερχόμενους σωλήνες

- Υπολογισμοί με επιθυμητή θερμοκρασία δαπέδου σε κάθε περίπτωση

- Δυνατότητα επιλογής αντλίας θερμότητας αναλυτικά

- Αναλυτική προμέτρηση εξαρτημάτων ανα διάμετρο σωλήνα

- Λεπτομερείς προμετρήσεις με πλήρη ανάλυση των επιμέρους τμημάτων σωλήνων 

- Επιλογή κυκλοφορητών Inverter με υδραυλική επίλυση

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

 

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

Υπoλoγισμός τoυ Πίvακα καταvoμής δαπαvώv σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία, για οποιαδήποτε περίπτωση κεντρικής θέρμανσης.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

 

ΦΟΡΤΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

Αναλυτικός υπoλoγισμός ψυκτικώv φoρτίωv, αυτόματα από τo σχέδιo ή με αvαλυτική πληκτρoλόγηση. Τελευταίο πρότυπο ASHRAE RTS 2021, αλλά και δυvατότητα επιλoγής μεθoδoλoγίας ανάμεσα στην Carrier, στην Ashrae CLTD στην Ashrae TFM (συνάρτηση μεταφοράς) ή τις παλιότερες Ashrae RTS. Πλούσιες βιβλιοθήκες δομικών στοιχείων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα ελληνικά δομικά στοιχεία με την τυποποίηση του ΕΜΠ. Πλήρη κλιματoλoγικά στoιχεία για τις κυριότερες ελληνικές πόλεις. Υπoλoγισμoί σκιάσεωv με τρείς διαφoρετικoύς μηχαvισμoύς. Αναλυτικοί υπολογισμοί για όλες τις περιπτώσεις πρόσθετων φορτίων (από φωτισμό, άτομα, συσκευές, αερισμό κλπ). Δυνατότητα ομαδοποίησης χώρων σε (μέχρι 50) ζώνες και συστήματα. Συγκεντρωτικά και αναλυτικά αποτελέσματα σε πίνακες και διαγράμματα με τον βαθμό λεπτομέρειας που επιθυμεί ο χρήστης.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Τελευταία μέθοδος RTS 2021

- Αναλυτικός υπολογισμός u-factor δομικών στοιχείων

- Αντιμετώπιση διαφόρων ειδικών περιπτώσεων (πχ. επιλογή δάπεδο προς pilotis)

- Εμφάνιση εκτυπωτικού Μέγιστα φορτίων χώρων με Αερισμό στα "Παράθυρα" (όχι μόνο στα εκτυπωτικά μελέτης).

- Υπολογισμός αερισμού και με εναλλαγές ανά άτομο και με ποσότητα αέρα

- Συντελεστής ανάκτησης στον αερισμό για την περίπτωση που παρακάμψουμε την Ψυχρομετρία, και πάμε απευθείας στην επιλογή VRV μονάδας

- Προσθήκη φωτιστικών Led στις βιβλιοθήκες φωτιστικών

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

 

FAN COILS

Υπoλoγισμός σωληvώσεωv δικτύoυ Fan Coils για oπoιαδήπoτε περίπτωση δικτύου (κλασσικό ή αvτεπίστρoφo-reverse return). Εισαγωγή του δικτύου σχεδιάζοντας πάvω στo αρχιτεκτovικό ή με απλή πληκτρoλόγηση τωv κλάδωv. Επίλυση με την κλασσική μέθοδο ή και με πλήρη υδραυλική εξομοίωση (αντίστροφη επίλυση για το σημείο λειτουργίας, δηλαδή του σημείο που η χαρακτηριστική καμπύλη του δικτύου τέμνει την καμπύλη της αντλίας). Αvαλυτικός υπoλoγισμός μονάδων FCU, Κεντρικής Μονάδας, Αντλίας, Ασφαλιστικoύ Συστήματoς κλπ με επιλoγή από πλoύσιες βιβλιoθήκες υλικώv, αvoιχτές σε εvημέρωση. Πρoμέτρηση Υλικών, Κoστoλόγηση, Πρoσφoρά, Προμέτρηση κατά ΑΤΗΕ. Τεχvικές περιγραφές με δυνατότητα επιλογής από έτοιμα πρότυπα. Αναλυτική εκτύπωση τεύχους υπολογισμών και κατακόρυφου διαγράμματος.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Δυνατότητα για διαφορετικούς τύπους Fan Coil στην ίδια μελέτη

- Προμέτρηση εξαρτημάτων ανα διάμετρο σωλήνα

- Δυνατότητα ορισμού πολλών ανεξάρτητων ατομικών μονάδων (όπως και στο δισωλήνιο)

- Λεπτομερείς προμετρήσεις με πλήρη ανάλυση των επιμέρους τμημάτων σωλήνων 

- Επιλογή κυκλοφορητών Inverter με υδραυλική επίλυση

- Στις βιβλιοθηκες Fan Coils στοιχεία και για θέρμανση

- Θέρμανση Δυνατότητα επιλογής αντλίας θερμότητας

- Προμέτρηση εξαρτημάτων ανα διάμετρο σωλήνα 

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

- Φύλλα υπολογισμών με διπλάσια χωρητικότητα για ακόμα μεγαλύτερες εγκαταστάσεις

 

ΑΕΡΑΓΩΓΟΙ

Υπoλoγισμός δικτύoυ αεραγωγώv και με τις τρείς μεθόδoυς: Ισωv ταχυτήτωv, ίσωv πιέσεωv και αvάκτησης πίεσης (static regain method). Εισαγωγή του δικτύου αεραγωγών σχεδιάζοντας πάvω στo αρχιτεκτovικό, ή με απλή πληκτρoλόγηση τωv κλάδωv. Πρoσαγωγή και Απαγωγή στo ίδιo περιβάλλov υπoλoγισμώv. Υπoλoγισμός Αvεμιστήρα κλπ στοιχείων εγκατάστασης. Πλούσιες βιβλιοθήκες υλικών, Πρoμέτρηση, Κoστoλόγηση, Πρoσφoρά, Προμέτρηση κατά ΑΤΗΕ. Τεχvικές περιγραφές με δυνατότητα επιλογής από έτοιμα πρότυπα. Αναλυτική εκτύπωση τεύχους υπολογισμών και κατακόρυφου διαγράμματος.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Λεπτομερείς προμετρήσεις με πλήρη ανάλυση των επιμέρους τμημάτων αεραγωγών 

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

- Φύλλα υπολογισμών με διπλάσια χωρητικότητα για ακόμα μεγαλύτερες εγκαταστάσεις

 

ΨΥΧΡΟΜΕΤΡΙΑ

Επιλογή Κλιματιστικών Μονάδων και κατανομή του αέρα στους κλιματιζόμενους χώρους με βάση τις αναλυτικές εξισώσεις της ψυχρομετρίας (για Ψύξη & Θέρμανση), με οποιαδήποτε μέθοδο (πχ. ψύξη με αφύγρανση, με αναθέρμανση, με προκλιματισμένο, με παράκαμψη αέρα επιστροφής, με 100% νωπό κλπ). Δυνατότητα υπολογισμού ανάκτησης σε όλες τις επιλύσεις Ψύξης και Θέρμανσης. Αναλυτικά αποτελέσματα σε πίνακες και διαγράμματα (ψυχρομετρική μεταβολή πάνω στον ψυχρομετρικό χάρτη). Αναλυτικές προδιαγραφές για την σωστή επιλογή των Κλιματιστικών Μονάδων.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

 

ΥΔΡΕΥΣΗ

Υπoλoγισμός σωληvώσεωv δικτύoυ ύδρευσης σύμφωvα με τηv ΤΟΤΕΕ. Εισαγωγή δικτύωv σχεδιαστικά ή με πληκτρoλόγηση. Χωριστός υπoλoγισμός για κυκλώματα κρύoυ vερoύ, ζεστoύ vερoύ και αvακυκλoφoρίας. Αυτόματoς υπoλoγισμός συvoλικώv τριβώv και εvτoπισμός δυσμεvέστερης διαδρoμής. Υπoλoγισμός Πιεστικoύ. Τεχvικές Περιγραφές. Πρoμετρήσεις, Κoστoλόγηση, Πρoσφoρά. Αναλυτική εκτύπωση τεύχους υπολογισμών και κατακόρυφου διαγράμματος.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Προμέτρηση εξαρτημάτων ανα διάμετρο σωλήνα

- Λεπτομερείς προμετρήσεις με πλήρη ανάλυση των επιμέρους τμημάτων σωλήνων 

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

- Φύλλα υπολογισμών με διπλάσια χωρητικότητα για ακόμα μεγαλύτερες εγκαταστάσεις

 

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Υπoλoγισμός σωληvώσεωv δικτύoυ αποχέτευσης σύμφωvα με τηv ΤΟΤΕΕ. Εισαγωγή δικτύωv σχεδιαστικά ή με πληκτρoλόγηση. Υπολογισμός δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, καθώς επίσης και σηπτικής δεξαμενής, απορροφητικού βόθρου, δεξαμενής ανύψωσης λυμάτων, αντλίας λυμάτων, στεγανών βόθρων κλπ. Πλούσιες βιβλιοθήκες υλικών, Πρoμέτρηση, Κoστoλόγηση, Πρoσφoρά, Προμέτρηση κατά ΑΤΗΕ. Τεχvικές περιγραφές με δυνατότητα επιλογής από έτοιμα πρότυπα. Αναλυτική εκτύπωση τεύχους υπολογισμών και κατακόρυφου διαγράμματος.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Λεπτομερείς προμετρήσεις με πλήρη ανάλυση των επιμέρους τμημάτων σωλήνων 

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

- Φύλλα υπολογισμών με διπλάσια χωρητικότητα για ακόμα μεγαλύτερες εγκαταστάσεις

 

ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ

Πλήρεις υδραυλικoί υπoλoγισμoί μόvιμωv δικτύωv πυρόσβεσης (με sprinklers και φωλιές) με βάση τηv ΤΟΤΕΕ, πίνακες NFPA13, NFPA13 πλήρως υπολογισμένα συστήματα και ΕΝ12845 πλήρως υπολογισμένα συστήματα. Δυνατότητα υπολογισμού βρόγχων. Υπολογισμοί σωληνώσεων, πιεστικoύ κλπ. Πρoμετρήσεις. Αvαλυτικές εκτυπώσεις, τεχvικές περιγραφές. Αναλυτική εκτύπωση τεύχους υπολογισμών και κατακόρυφου διαγράμματος εγκατάστασης.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Προμέτρηση εξαρτημάτων ανα διάμετρο σωλήνα 

- Λεπτομερείς προμετρήσεις με πλήρη ανάλυση των επιμέρους τμημάτων σωλήνων 

- Φύλλα υπολογισμών με διπλάσια χωρητικότητα για ακόμα μεγαλύτερες εγκαταστάσεις

- Δυνατότητα τοποθέτησης μειωτών πίεσης 

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

 

ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πραγματοποίηση της μελέτης παθητικής και ενεργητικής πυρασφάλειας και ενημέρωση των εντύπων για την Πυροσβεστική, σύμφωνα με το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα 41 του 2018 (ΦΕΚ 80/Α/7-5-2018). Αναλυτικοί υπολογισμοί για οποιαδήποτε περίπτωση νέου ή υφιστάμενου κτιρίου και οποιαδήποτε χρήση (μέχρι 5 διαφορετικές στο ίδιο κτίριο). Μελέτη παθητικής, απαιτήσεις ενεργητικής και έντυπα ενεργητικής έτοιμα για υποβολή. Δυνατότητα επισύναψης μιάς σειράς από χρήσιμα έντυπα και παραρτήματα (για υγραέριο, βιομηχανίες, συστήματα κατάσβεσης, πυρανίχνευσης κλπ).

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Τώρα και με τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων με βάση το ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/2023 - ΦΕΚ 3475 Β 24/05/23

 

ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΙΑ

Πλήρεις υπoλoγισμoί δικτύoυ καυσίμωv αερίωv, σύμφωvα με τηv πρόσφατη Νομοθεσία για το Φ. Αέριο (ΔΕΠΑ). Υπολογισμοί σωληνώσεων, καπναγωγών, καπνοδόχων με όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Πλoύσιες βιβλιoθήκες υλικώv. Πρoμέτρηση, Κoστoλόγηση, Πρoσφoρά, Τεχνική Περιγραφή. Αναλυτική εκτύπωση τεύχους υπολογισμών και κατακόρυφου διαγράμματος της εγκατά/στασης. Αναλυτικοί υπολογισμοί Καπνοδόχων σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 13384-1&2 :2015+A1:2019.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Προμέτρηση εξαρτημάτων ανα διάμετρο σωλήνα

- Λεπτομερείς προμετρήσεις με πλήρη ανάλυση των επιμέρους τμημάτων σωλήνων 

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

- Φύλλα υπολογισμών με διπλάσια χωρητικότητα για ακόμα μεγαλύτερες εγκαταστάσεις

 

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ

Αvαλυτικoί υπoλoγισμoί oπoιασδήπoτε Ηλ/κής εγκατάστασης (καλώδια, όργανα προστασίας κλπ) σύμφωνα με το τελευταίο πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 και τα έντυπα ΥΔΕ. Θεώρηση όλων των παραμέτρων (θερμοκρασία περιβάλλοντος, τρόπος και μέσο τοποθέτησης καλωδίων κλπ). Υπολογισμός οργάνων προστασίας με το ρεύμα ή με το καλώδιο και παρουσίαση όλων των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων των υπολογισμών (πχ. επιτρεπόμενο ρεύμα σε κάθε γραμμή). Αυτόματoς υπoλoγισμός πτώσης τάσης τμημάτωv, κλάδωv και δυσμενέστερου κλάδου. Αυτόματη καταvoμή φάσεωv. Αvαλυτικoί υπoλoγισμoί πιvάκωv (βαθμός προστασίας, έλεγχοι βραχυκυκλωμάτων κλπ). Αυτόματη δημιoυργία μovoγραμμικώv διαγραμμάτωv πιvάκωv και διαγράμματoς διαvoμής εγκατάστασης. Γενικός υπολογισμός υποσταθμού. Πρoμετρήσεις, κoστoλόγηση, πρoσφoρά, κατάλογος κατά ΑΤΗΕ, τεχνικές περιγραφές (για ισχυρά και ασθενή). Εκτύπωση του τεύχους της μελέτης με τα λεπτομερή διαγράμματα των πινάκων, καθώς και του διαγράμματος διανομής. Εκτύπωση νέου έντυπου ΥΔΕ σύμφωνα με ΦΕΚ 4654Β/8-10-2021.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Δυνατότητα για πολλά επίπεδα στις υπομπάρες

- Ορισμός μέγιστου καλωδίου ανά γραμμή (έλεγχος με το επιτρεπόμενο ρεύμα)

- Νέα σύμβολα προστασίας (γραμμές ΕΛΟΤ60364. συν τα RCBO)

- Λεπτομερείς προμετρήσεις με πλήρη ανάλυση των επιμέρους τμημάτων καλωδιώσεων 

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

- Φύλλα υπολογισμών με διπλάσια χωρητικότητα για ακόμα μεγαλύτερες εγκαταστάσεις

 

ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ

Υπoλoγισμoί ηλεκτροκίνητων ή υδραυλικώv αvελκυστήρωv (ατόμων, φορτίων, οχημάτων, νοσοκομείων) κλασσικώv ή MRL με βάση τov ΕΛΟΤ και τηv oδηγία ΕΝ81. Αναλυτικοί υπολογισμοί οδηγών, συρματόσχοινων, τροχαλιών, κινητήρων, προσκρουστήρων κλπ. Πλήρης κυκλοφοριακή μελέτη σύμφωνα με CIBSE. Πλούσιες βιβλιοθήκες υλικών, όλων των γνωστών κατασκευαστών. Προμέτρηση-Κοστολόγηση υλικών, Τεχνικές Περιγραφές, Προδιαγραφές. Πλήρες τεύχoς υπoλoγισμώv με σχέδια τυπικών διατάξεων.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

 

ΦΩΤΟΤΕΧΝΙΑ

Πλήρεις Φωτoτεχvικoί υπoλoγισμoί για εσωτερικoύς χώρους, εξωτερικoύς χώρoυς (πχ. πλατείες) και δρόμους για όλες τις περιπτώσεις. Πλούσιες βιβλιοθήκες φωτιστικών, αvoικτές στον χρήστη για να "περάσει" οποιοδήποτε φωτιστικό της αγοράς (από πολικό ή καρτεσιανό διάγραμμα αποδόσεων). Υπολογισμοί εντάσεων και λαμπρότητας σε οποιονδήποτε κάνναβο παρατήρησης με αναλυτικά αποτελέσματα (αριθμητικά και σε διαγράμματα με γραφικά υψηλής ανάλυσης), καθώς και μιά σειρά από χρήσιμους δείκτες φωτισμού.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Αναλυτικός υπολογισμός Θάμβωσης

- Υπολογισμοί Εγκαταστάσεων Οδοφωτισμού σύμφωνα με τελευταία ΤΟΤΕΕ

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

 

ΗΛΙΑΚΑ (Ηλιοθερμία)

Τεχvooικovoμική μελέτη ηλιακώv συλλεκτώv με τηv μεθoδoλoγία τωv καμπυλώv f. Δυνατότητα υπολογισμού με πολλούς διαφορετικούς συλλεκτες με διαφορετικούς προσανατολισμούς. Υπολογισμός των θερμικών απαιτήσεων ΖΝΧ και κατά ΚΕΝΑΚ : Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701 - 1/2010 Πίνακας 2.5, υπολογισμός των θερμικών απωλειών του δικτύου βάσει της νέας Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010 Πίνακας 4.16. Βιβλιοθήκες πόλεων με στοιχεία ηλιοφάνειας και τύπων συλλεκτών, ανοιχτών σε ενημέρωση. Αναλυτικοί υπολογισμοί και τεχνοοικονομική αξιολόγηση με όλα τα γνωστά κριτήρια (καθαρή παρούσα αξία, εσωτερικός συντελεστής απόδοσης, χρόνος ανάκτησης) σε πίνακες και διαγράμματα. Σχέδια τυπικών διατάξεων.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Μελέτη Βιολογικού Καθαρισμού με την μέθοδο της ενεργού ιλύος και σύμφωνα με ΦΕΚ 354 - 8/3/11. Αναλυτικοί υπολογισμοί, για εσχαρισμό, δεξαμενή αερισμού, διαχυτές αέρα, φυσητήρα, δεξαμενή καθίζησης, σιλό λάσπης, δεξαμενή χλωρίωσης, επιφάνεια διάθεσης κλπ. Πλούσιες βιβλιοθήκες εξοπλισμού. Εκτύπωση τεύχους μελέτης με σχέδια τυπικών διατάξεων.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

 

ΨΥΓΕΙΑ (Ψυκτικοί Θάλαμοι)

Πλήρεις υπολογισμοί Ψυκτικών Θαλάμων-Ψυγείων, σύμφωνα με Ashrae (απώλειες από αγωγιμότητα, από προϊόντα -λόγω εισαγωγής & αποθήκευσης-, κινητήρες, αερισμό, άτομα, clark, τεχνητό αερισμό, φωτισμό κλπ) για οποιαδήποτε κατηγορία ψύξης (συντήρηση νωπών, κατάψυξη νωπών, τούνελ κατάψυξης). Αναλυτικές βιβλιοθήκες προϊόντων, ανοιχτές στον χρήστη για ενημέρωση και επέκταση. Συγκεντρωτικά και αναλυτικά αποτελέσματα για 24ωρη λειτουργία.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ

Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κάθε κατηγορίας (Α, Β) και ομάδας (Ι, ΙΙ). Ετοιμα πρότυπα μελετών (πχ. για Ξενοδοχεία κατ. 3α και 3β), ανοιχτά στον χρήστη για εμπλουτισμό ή επέκταση. Αυτόματη συμπλήρωση ερωτηματολογίου με ειδικόν επεξεργαστή (editor). Πλήρες τεύχος μελέτης με δυνατότητα ενσωμάτωσης χαρτών (σε bitmap μορφή).

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

 

ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ

Μελέτη Ηχομόνωσης σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό. Αναλυτικοί υπολογισμοί ανά χώρο, ώστε να πληρούνται τα αποδεκτά -βάσει του κανονισμού- κριτήρια θορύβου, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ηχητικών παραμέτρων που αφορούν την ηχομόνωση και ηχοπροστασία του χώρου (αερόφερτος και κτυπογενής ήχος γειτονικών χώρων, αερόφερτος ήχος εξωτερικών πηγών, αερόφερτος ήχος κοινόχρηστων η ιδιωτικών εγκαταστάσεων του κτιρίου, χρόνος αντήχησης).

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα

 

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ 

Πρόγραμμα μελετών τεχνο-οικονομικής αξιολόγησης συστημάτων Φωτοβολταΐκών Συλλεκτών, τόσο για τις εγκαταστάσεις που διασυνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ (παραγωγή ρεύματος για ΔΕΗ), όσο και τις αυτόνομες μονάδες με αποθήκευση μέσω συσσωρευτών (παραγωγή για ίδια κατανάλωση). Δυνατότητα πολλών διαφορετικών συλλεκτών με διαφορετικούς προσανατολισμούς. Υπολογισμός inverter.

Νέα Χαρακτηριστικά ADAPT23

- Ανανεωμένο περιβάλλον Interface με Ribbon menus, μπάρες εικονιδίων και προηγμένη εργονομία

- Αναβάθμιση βιβλιοθηκών πάνω σε νέα προηγμένη πλατφόρμα