Iστορικό

Χαρακτηριστικές Ημερομηνίες στην 29ετή πορεία της 4M

     
04/86   Ιδρυση της Εταιρείας με έδρα στο κέντρο της Αθήνας (Τζώρτζ 6) σε ένα μικρό γραφείο μόλις 17 τ.μ.
     
09/86   Κυκλοφορεί το πρώτο πρόγραμμα Θερμομόνωσης ΜΟΝ (της 1ης σειράς Η/Μ προγραμμάτων STEP) στην Ελληνική Αγορά, κατάλληλο για PC/XT/AT.
     
08/87   Μετατροπή σε ΕΠΕ και μεταφορά σε μεγαλύτερα γραφεία (80 τ.μ.), στην Μπόταση 11. Η βασική σειρά των Η/Μ εφαρμογών ADAPT (Θέρμανση, Κλιματισμός, Ηλεκτρικά, Υδραυλικά κλπ) έχει ήδη ολοκληρωθεί.
     
03/90   Συμμετοχή με περίπτερο στην Διεθνή Εκθεση CEBIT90 στο Αννόβερο, σε μια πρώτη προσπάθεια "εξερεύνησης" της Ευρωπαϊκής Αγοράς.
     
09/91   Παρουσίαση του Fine-M, του πρώτου Η/Μ πακέτου που υπολογίζει απευθείας από το σχέδιο. Η κυριαρχία της 4Μ στα Ηλεκτρομηχανολογικά εδραιώνεται και ο αριθμός των χρηστών Μ-Η Μηχανικών έχει ξεπεράσει τους 1000.
     
09/91   Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος "4Μηνα νέα", το newsletter της 4Μ που από τότε μέχρι σήμερα κυκλοφορεί σταθερά ανά 4 μήνες, εμπλουτιζόμενο διαρκώς
     
01/93   Μεταφορά σε μεγαλύτερα Γραφεία στο Ν. Ψυχικό (Λαλέχου 7). Το προσωπικό αριθμεί 8 άτομα και το δίκτυο Αντιπροσώπων στην περιφέρεια (ΕΚ4Μ) έχει -κατά το μεγαλύτερο μέρος του- στηθεί.
     
05/93   Τα προγράμματα Αμοιβών, Θερμομόνωσης και όσα άλλα έχουν να κάνουν με την Οικοδομική Αδεια ενοποιούνται όλα μαζί σε πακέτο με την ονομασία IDEA, που αργότερα θα μετονομαστεί σε ADEIA.
     
11/94   Δυναμική είσοδος και στον χώρο των Αρχιτεκτονικών Προγραμμάτων με το Αρχιτεκτονικό Πακέτο AutoIDEA, το πρώτο αντικειμενοστραφές στην πλατφόρμα του Autocad, που σύντομα υπερισχύει από τους ανταγωνιστές του.
     
10/95   Eξαγορά του πακέτου Προκοστολόγησης από την Singular και είσοδος -με τον τρόπο αυτό- στην Αγορά Λογισμικού Δημόσιων & Ιδιωτικών Εργων με το ολοκληρωμένο πακέτο ERGA (Προκοστολόγηση, Οικον. Παρακολούθηση, Επιμετρήσεις κλπ).
     
01/96   Συνεργασία με την Κ&Κ Soft (Στατικό πακέτο Crystal) για την ανάπτυξη του πακέτου Στατικών AutoSTAT, με το οποίο πλέον η 4Μ καλύπτει ολόκληρο το εύρος οικοδομικών μελετών για όλους τους Μηχανικούς.
     
02/96   Παρουσίαση του ενοποιημένου υπερπακέτου "ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ" με την πιο ολοκληρωμένη λύση στο Τεχνικό Λογισμικό, που ανοίγει νέους ορίζοντες στην συνεργασία ανάμεσα στον Αρχιτέκτονα, τον Πολιτικό Μηχανικό και τον Μηχανολόγο.
     
11/98   Εγκατάσταση στα νέα Ιδιόκτητα γραφεία 450 τ.μ., στο Χαλάνδρι (Μυκηνών 9) που σχεδιάστηκαν ειδικά για τις ανάγκες της εταιρείας.
     
12/98   Εγκατάσταση & Λειτουργία του αυτόνομου site www.4m.gr στο internet, που τείνει να διαμορφωθεί σε έναν ζωντανό Σταθμό Συνεργασίας, όχι μόνο των χρηστών 4Μ, αλλά και ολόκληρου του Τεχνικού Κόσμου.
     
03/99   Ιδρυση της θυγατρικής εταιρείας 4Μ-VK με αντικείμενο την Ανάπτυξη Λογισμικού Πολιτικού Μηχανικού (προγράμματα Στατικών) και την συμμετοχή όλων των στελεχών της πρώην VK, εταιρείας με 20ετή παράδοση στα Στατικά. Η 4Μ-VK λειτουργεί στα πλαίσια της Ομάδας 4Μ, η οποία αριθμεί πλέον 20 άτομα προσωπικό.
Πιέστε εδώ για αναλυτικό Ιστορικό της 4Μ-VK
     
05/99   Εναρξη Εξαγωγών στην Βουλγαρία σε συνεργασία με την Domoplan στην Σόφια.
     
11/99   Μετατροπή της εταιρείας σε Ανώνυμη Εταιρεία (4Μ ΑΕ Προηγμένα Συστήματα Τεχνικού Λογισμικού).
     
11/00   Πιστοποίηση Διασφάλισης Ποιότητας της 4Μ σύμφωνα με ISO 9001 από τον φορέα BVQI.
     
12/00   Προέγκριση για εισαγωγή της 4Μ ΑΕ στην ΝΕΧΑ.
     
06/01   Είσοδος της 4Μ στον χώρο των τεχνικών εκδόσεων μέσω της συμμετοχής της στο κεφάλαιο της εταιρείας ηλεκτρονικών και έντυπων τεχνικών εκδόσεων ΣΕΛΚΑ-4Μ ΕΠΕ (ή Τeκδοτική), που αποτελεί συνέχεια των εκδόσεων Σελλούντου.
     
08/01   Εναρξη Εξαγωγών στην Τουρκία σε συνεργασία με την εταιρεία Teba στην αρχή και την Eletra στην συνέχεια.Το πακέτο "Οικοδομικών" της 4Μ στην Τούρκικη Αγορά προωθείται με την ονομασία 4M.
     
09/01   Η 4Μ είναι η πρώτη (σε κύκλο εργασιών και ρυθμό ανάπτυξης) Ελληνική Εταιρεία Τεχνικού Λογισμικού, σύμφωνα με σχετική έρευνα της KnowSYS A.E. που δημοσιεύεται στην έκδοση "Υποδομή & Engineering 2002".
     
06/03   Συμβόλαια Συνεργασίας με εταιρείες αντιπροσώπευσης-διανομής των προγραμμάτων 4Μ στο εξωτερικό. Στο εξής τα προϊόντα 4Μ προωθούνται σε Ινδία  (www.samhithaindia.com)  και Λατινική Αμερική (www.quartz.com.uy) από τοπικά δίκτυα αντιπροσώπων.
     
09/03   Είσοδος και στην Αγορά της Γερμανίας. Τα προϊόντα 4Μ αντιπροσωπεύονται από την Γερμανική εταιρεία Lebedos (www.lebedos.com).   
     
10/03   Συνεργασία με το Georgia Institute of Technology (GIT) και STRUDL-Europe για την προώθηση του πακέτου STRUDL σε όλη την Ν/Α Ευρώπη, αλλά και σε επίπεδο συνανάπτυξης του πακέτου αναφορικά με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.
     
10/03   Η 4Μ παραμένει πρώτη Ελληνική Εταιρεία Τεχνικού Λογισμικού, σύμφωνα με σχετική έρευνα της KnowSYS A.E. ( "Υποδομή & Engineering 2004") με μερίδιο 35% στο παραγόμενο Ελληνικό Τεχνικό Λογισμικό..
     
12/03   Αναβάθμιση του Πιστοποιητικού Διασφάλισης Ποιότητας της 4Μ σύμφωνα με το νέο ISO 9001:2000 από τον φορέα BVQI.
     
08/04   Πληθώρα Ολυμπιακών έργων μελετήθηκαν με τα προγράμματα FINE (η πλειοψηφία των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων), IDEA, STRAD και STEEL, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση του εθνικού και διεθνούς προφίλ της 4Μ.  
     
05/05   Στρατηγική Συνεργασία με την OPENCASCADE (www.opencascade.com) για την ενσωμάτωση ενός από τους κορυφαίους 3D Modelers στο 4M-IntelliCAD.
     
06/05  

Νέοι Αντιπρόσωποι 4Μ σε Φιλιππίνες (www.endecinc.com) και Σουηδία (www.lundgren.biz) διευρύνουν την παρουσία της 4Μ στις αγορές του εξωτερικού.

     
07/05  

Τα πακέτα IDEA, FINE, STRAD και STEEL γίνονται επίσημη επιλογή της Πολιτείας, καθώς ο Διαγωνισμός του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. (ΑΠ. 13588/25-4-2001) για τον εξοπλισμό σε Τεχνικό Λογισμικό όλων των Περιφερειών της χώρας κατακυρώθηκε στην 4Μ.

     
08/05   Ιδρυση της Θυγατρικής Εταιρείας στην Τουρκία 4M Teknik Yazilim Ltd Sti, που προωθεί και υποστηρίζει το Τεχνικό Λογισμικό στην Τούρκικη Αγορά.
     
09/05   Νέος Αντιπρόσωπος 4Μ στην Ιταλία η εταιρεία Aster  (www.asteringegneria.com)
     
     
... Σήμερα, η ανάπτυξη συνεχίζεται με ακόμα πιο εντυπωσιακούς ρυθμούς .....
     
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
    Αναλυτικό Ιστορικό της 4Μ-VK
     
1980-1981   Πρώτη ανάπτυξη του προγράμματος STRAD από τους επιστημονικούς συνεργάτες της πολυτεχνικής σχολής Πανεπιστιμίου Πατρών Βαδαλούκα Γεώργιο και Ανθουλάκη Αναστάσιο. Το πρόγραμμα έκανε ανάλυση και διαστασιολόγηση χωρικών πλαισίων και αποτελεί την πρώτη ελληνική εφαρμογή χωρικού πλαισίου.
     
1984-1985   Αποκτά νομική μορφή Ομόρρυθμης Εταιρείας με την επωνυμία "V&K Engineering Research and Services" με εταίρους τους Bαδαλούκα Γεώργιο και Κατσαμπά Ιωάννη, πολιτικούς μηχανικούς..
     
1986   Ανάπτυξη των προγραμμάτων VK.CAD και VK.DOK, που αποτέλεσαν την πρώτη ελληνική εφαρμογή παραγωγής ξυλοτύπων, λεπτομερειών υποστυλωμάτων και αναπτυγμάτων δοκών σε σχεδιογράφο.
     
1987   Ανάπτυξη προγράμματος Υπολογισμού πλωτών κυματοθραυστών, που χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και αναπτύχθηκε από τον Γεωργιάδη Κων/νο, πολιτικό μηχανικό σε συνεργασία με την V&K Engineering.
     
1989   Ανάπτυξη προγράμματος προδιαστασιολόγησης VK.SMART, που αποτέλεσε την πρώτη ελληνική εφαρμογή βελτιστοποίησης ξυλοτύπου και την πρώτη παγκόσμια εμπορική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τους Βαδαλούκα Ιωάννη, Βαδαλούκα Γεώργιο και Μικρούδη Γεώργιο, πολιτικούς μηχανικούς.
     
1988-1989   Ανάπτυξη προγράμματος VK.STEEL για την ανάλυση και σχεδιασμό μεταλλικών φορέων, που αποτέλεσε την πρώτη ελληνική αντίστοιχη εφαρμογή. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τους Βαδαλούκα Γεώργιο, Μαρούλη Γεώργιο μηχανολόγο μηχανικό και Κεχρή Χρήστο πολιτικό μηχανικό.
     
1993   Επέκταση του VK.SMART με ανάπτυξη εφαρμογής βελτιστοποίησης ξυλότυπου, το VK.EXPERT. To πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τον Τομέα Δομοστατικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. σε συνεργασία με την V&K Engineering.
     
1994   Ανάπτυξη του προγράμματος VK.PLATE για την ανάλυση πλακών με πεπερασμένα στοιχεία. Το πρόγραμμα ήταν προϊόν του τμήματος ανάπτυξης της την V&K Engineering με υπεύθυνο τον Βαδαλούκα Γεώργιο με σύμβουλο τον Τσαμασφύρο Γεώργιο, πολιτικό μηχανικό και καθηγητή του Ε.Μ.Π.
     
1995   Ανάπτυξη του προγράμματος VK.WALL, σχηματισμού υποφορέων πυρήνων για χρήση στο STRAD. Χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και αναπτύχθηκε από τον Τομέα Μηχανικής του Γενικού Τμήματος του Ε.Μ.Π. σε συνεργασία με την V&K Engineering.
     
1995   Παράλληλα, ολοκληρώνεται το υποπρόγραμμα του VK.STEEL, KOMBOS, που αποτελεί εφαρμογή ανάλυσης και σχεδιασμού κόμβων δικτυωμάτων μεταλλικών φορέων και είναι η πρώτη ελληνική σχετική εφαρμογή. Επιστημονικοί υπεύθυνοι είναι οι Βαδαλούκας Γεώργιος και Μαρούλης Γεώργιος.
     
1996   Συνεργασία της V&K Engineering με τον Τομέα Μηχανικής του Γενικού Τμήματος του Ε.Μ.Π. σε πειραματικό έλεγχο αποτελεσμάτων πεπερασμένων στοιχείων. Ανάπτυξη του VK.ANSYS, που αποτελεί εφαρμογή μόρφωσης, ανάλυσης και σχεδιασμού ειδικών φορέων μέσω του γνωστού προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων.
     
1997-1998   Δημιουργία της ομάδας προγραμμάτων HYDROSTRAD, που αποτελείται από εφαρμογές ανάλυσης και σχεδιασμού πισίνας, δεξαμενών, βιολογικού καθαρισμού και κολυμβητηρίων με επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία, με επιστημονικό υπεύθυνο το Βαδαλούκα Γιώργο. Το HYDROSTRAD αποτέλεσε την πρώτη ελληνική εφαρμογή εξειδικευμένη σε επίλυση τέτοιων φορέων.
Την ίδια εποχή ολοκληρώνεται το υποπρόγραμμα του VK.STEEL, SYNDESEIS, εφαρμογή ανάλυσης και σχεδιασμού κόμβων πλαισίων μεταλλικών φορέων, με επιστημονικούς υπεύθυνους τους Βαδαλούκα Γεώργιο και Μαρούλη Γεώργιο.
     
1999-2000   Επέκταση της V&K Engineering με την ίδρυση της 4M-VK ΕΠΕ, που αποτελεί πλέον θυγατρική εταιρεία της 4Μ Α.Ε. Την περίοδο αυτή αναπτύσσεται και διατίθεται το VK.FEA, πρόγραμμα ανάλυσης και σχεδιασμού πεπερασμένων στοιχείων, από τους Παπαχρηστίδη Αριστείδη, πολιτικό μηχανικό, Βαδαλούκα Γεώργιο και Μαρούλη Γεώργιο.
Παράλληλα ολοκληρώνεται η ανάπτυξη και ξεκινά η διάθεση του AUTOSTRAD, εφαρμογής του STRAD σε περιβάλλον AUTOCAD με επιστημονικό υπεύθυνο το Βαδαλούκα Γεώργιο.
     
2000   Διατίθενται στην αγορά τα WINSMART, AUTOSMART, που αποτελούν την ανάπτυξη της εφαρμογής βελτιστοποίησης SMART σε περιβάλλον Windows, Autocad και Intellicad, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Βενετσιάνο Αλέξανδρο, μηχανολόγο μηχανικό.
     
2001   Ολοκλήρωση και διάθεση του STRAD2001, εξελιγμένης έκδοσης του πρoγράμματος ανάλυσης και σχεδιασμού χωρικών φορέων STRAD, σε αυτόνομο σχεδιαστικό περιβάλλον. Yπεύθυνος ανάπτυξης ο Παπαχρηστίδης Αριστείδης.
Στις αρχές του 2001 διατίθεται το STEEL2001 που αποτελεί την εφαρμογή του VK.STEEL σε περιβάλλον WINDOWS με επιστημονικούς υπεύθυνους τους Μαρούλη Γεώργιο και Βαδαλούκα Γεώργιο.
Ξεκινά ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Τομέα Μηχανικής του E.M.Π. στον πειραματικό έλεγχο αποτελεσμάτων πεπερασμένων στοιχείων. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, αναπτύσσεται το STRAD2001-FEA, που αποτελεί εφαρμογή μόρφωσης, ανάλυσης και σχεδιασμού ειδικών φορέων στο STRAD2001 με το VK.FEA.
     
2002   Ανάπτυξη του STRAD professional, εξειδικευμένης εφαρμογής του STRAD2001-FEA με επίλυση και σχεδιασμό κλιμάκων κάθε τύπου, ωθήσεις γαιών, διαστασιολόγηση μελών από χάλυβα και ξύλο.